KINESITHERAPIE

De tijd dat er enkel gemasseerd werd, ligt al lang achter ons. De kinesitherapie is geëvolueerd van een eerder passieve naar een actieve therapie. De inzet van de patiënt zelf is enorm belangrijk geworden. Actieve oefentherapie speelt meer en meer de hoofdrol!
Een geslaagde behandeling bestaat uit een manuele aanpak door ons team en een uitgebreid oefenprogramma voor en door de patiënt.
Samen zorgen we voor een goed herstel!

CONSULTEER ONZE AGENDA

MAAK EEN AFSPRAAK

Wat doen we?

Manuele therapie

Deze therapie tracht functionele stoornissen binnen het lichaam op te sporen en te behandelen.
Via specifieke manuele technieken (mobilisaties, manipulaties, tracties, stretching, triggerpunt behandeling) trachten we de functionele stoornis te herstellen en daardoor uw pijn weg te nemen.
We moeten ons echter ook afvragen waardoor die bepaalde stoornissen ontstaan zijn om preventief te kunnen werken en recidief te voorkomen. Een specifiek oefenprogramma is hier aangeraden. Gerichte instructies voor thuis helpen u hierbij.
We richten ons hierbij hoofdzakelijk naar rug- en nekproblematiek.

 

Orthopedische revalidatie

In de eerste plaats is het belangrijk dat uw letsel geneest na een orthopedische ingreep. Op een tweede plaats komt dan de actieve revalidatie waarin ons bewegingsapparaat terug geoefend moet worden om de dagelijkse activiteiten zonder problemen te kunnen uitvoeren.
Coördinatie en evenwicht moeten terug geoefend worden. We moeten onze kracht terug opbouwen… De uithouding dient terug verbeterd te worden. Met andere woorden : de belastbaarheid van ons lichaam moet terug optimaal zijn!

Onze praktijk is hiervoor optimaal uitgerust. We beschikken over een oefenzaal met de recentste trainingstoestellen van Technogym voor zowel kracht als uithoudingstraining. Onze andere oefenzaal richt zich op de functionele training waarin vooral coördinatie, evenwicht en stabiliteit getraind worden.
Er wordt op een verantwoorde manier getraind onder begeleiding van ons team. Ook een oefenprogramma voor thuis wordt meegegeven.
Onze jarenlange ervaring geeft ons een uitstekende expertise in de revalidatie na onder andere schouderchirurgie (bv. rotatorcuff herstel, schouderprothese, instabiliteit van de schouder, …), knie- voet- en heupchirurgie (knie- en heupprothese, meniscus operatie, kruisbandherstel, …).

Ook voor orthopedische letsels die niet chirurgisch behandeld werden kunt u bij ons terecht. We denken hierbij bijvoorbeeld aan kraakbeenletsels, meniscusproblematiek, enkeldistorsies, spierletsels ,…

Rug & nek

Rug en nekklachten zijn een zeer actueel probleem. Ongeveer 80% van de bevolking heeft te kampen met dergelijke klachten. Dit kan te wijten zijn aan een specifieke oorzaak (hernia,…), maar heeft in 95% van de gevallen geen specifieke oorzaak. Vaak zijn er persoonlijke, werkgebonden of sportieve factoren die zorgen voor rugpijn. Ons doel is het aanleren van een correcte houding en gebruik van de rug en nek. Daarnaast werken we via mobiliserende en spierversterkende oefeningen (Core Stability) die we in het dagdagelijkse leven verder kunnen toepassen.

Dry Needling

Wat zijn triggerpoints? Wel dit zijn pijnlijke verhardingen in de spier die volgens een bepaald uitstralingspatroon pijn geven in het lichaam. Deze triggerpoints kunnen ontstaan door langdurig in dezelfde houding te zitten of veel dezelfde bewegingen te herhalen. Ook stress kan aan de basis liggen van het ontstaan of het onderhouden van zo’n triggerpunten.

Dry needling is een behandeltechniek waarbij een triggerpoint in de spieren met een fijn naaldje wordt aangeprikt. Doordat dit pijnlijk punt wordt aangeprikt kunnen de spiervezels zich beter ontspannen met een pijnvermindering tot gevolg. Als het triggerpoint wordt aangeprikt, reageert de spier met een ‘Local Twitch Response’, dit kan aanvoelen als een elektrisch schokje doordat de spier even samentrekt. Dit gevoel is van korte duur. Nadien kan er een gevoel van vermoeidheid of stijfheid aanwezig zijn, dit voelt een beetje zoals een blauwe plek. De napijn neemt geleidelijk af, na de behandeling kan je vaak al beter bewegen.

Core Stability Training

Core stability is een belangrijk onderdeel binnen de behandeling van nek- en rugklachten. Het betekent letterlijk “romp stabiliteit”.

De bedoeling van de training is het vormen van een stabiele basis door het trainen van de rug– en buikspieren.
Op die manier creëren we een goede lichaamshouding die u toe laat effectiever en gezonder te bewegen waardoor klachten t.h.v. de wervelzuil vermeden worden.

Ook binnen de sportkiné komt core stability uitgebreid aan bod.

Sport revalidatie & taping

De sportkinesitherapeut richt zich tot alle sporters, van competitieve tot recreatieve sporters. De kiné bestaat enerzijds uit het behandelen van sportletsels, maar heeft daarnaast ook een belangrijke functie in de preventie ervan. In de praktijk zien we heel wat sporters die kampen met spierletsels, enkel- en achillespeesletsels, meniscus- en voorste kruisbandletsels,… We werken dan ook samen met u naar een optimale opbouw van de training en competitie. De sportkinesitherapeut werkt een individueel trainingsschema uit met aangepast trainingsadvies en sportspecifieke oefeningen. Als laatste wordt er bij verdere sporthervatting uitgelegd waar er op gelet moet worden om recidieven te vermijden.

Core Stability en kinesiotape zijn twee belangrijke aspecten bij preventie van sportletsels .
Je ‘Core Stability’ is de basis voor elke sporter. Enerzijds moet deze krachtig zijn, er moet een goede samenwerking zijn tussen verschillende spieren (bil, heup, buik en rug). Naast kracht is ook flexibiliteit heel belangrijk zodat je lichaam efficiënt kan bewegen. Zo is de kans op blessure erg klein, je lichaam heeft een sterke en solide basis van waaruit bewegingen kunnen plaatsvinden.
Kinesiotape is een ander belangrijk aspect binnen de sportrevalidatie. Deze tape helpt je revalidatie en draagt bij tot het herstarten van training en competitie.

Cardiale revalidatie

Dient u na een hartoperatie te revalideren? Heeft u last van een algemeen gevoel van deconditionering na een zware ziekte? Gebrek aan conditie? Dan bent u bij ons op de juiste plek! We beschikken in onze praktijk over een uitgebreid aantal cardiovasculaire trainingstoestellen van Techonogym. Zo kunt u in een rustige omgeving onder begeleiding uw conditie terug opbouwen. Er wordt steeds onder hartslag- en bloeddruk- monitoring gewerkt.

Ook een juiste ademhalingstechniek wordt hier aangeleerd
(cfr. respiratoire kiné).

Pré- & postnatale

De impact van een zwangerschap op het vrouwelijk lichaam wordt nog steeds zwaar onderschat.

Mede door de grote hormonale veranderingen, de fysieke en psychische impact van een zwangerschap en de uiteindelijke zware fysieke arbeid tijdens de bevalling, is goede begeleiding en preventieve training van de vrouw noodzakelijk.

Er wordt aangeraden om vanaf 20 weken zwangerschap te starten met kinesitherapie. Hierbij wordt er informatie gegeven over de zwangerschap, oefeningen en tips aangeleerd om klachten te vermijden of toch zeker te verminderen.

Postnataal wordt vooral gewerkt op de versteviging van de bekkenbodem en de buikspieren (sluiten van de diastase), de stabiliteit en de conditie van de postnatale vrouw. Bij een natuurlijke bevalling wordt aangeraden om na 4 à 5 weken te starten, bij een keizersnede zal dit eerder 6 à 7 weken betreffen.

Respiratoire kiné

Ademhalen is essentieel aangezien men zuurstof nodig heeft om te functioneren. Het gebeurt automatisch zonder erbij na te denken. Wanneer dit natuurlijk proces niet correct verloopt door een foutief ademhalingspatroon of door obstructies van de luchtwegen is respiratoire kinesitherapie noodzakelijk om dit proces terug spontaan te laten verlopen.

We denken hier onder andere aan :

 • Foutief ademhalingspatroon
 • Hyperventilatiesyndroom (HVS), wat een te snelle en/of te diepe ademhaling inhoudt,
 • stress,
 • slijmen die je niet kunt ophoesten,
 • longaandoeningen (COPD, mucoviscidose, bronchitis,…)
 • herstel na operatie

Deze klachten trachten we te verhelpen via specifieke ademhalingskine. Hierbij leert men opnieuw controle te krijgen over de ademhaling en een correct ademhalingspatroon te hanteren. Ook leren we autogene drainage aan bij bepaalde aandoeningen.

Typisch voor de winter zijn de slijmpjes bij baby’s en kinderen (bronchitis, pneumonie, RSV,…) deze kunnen we opsporen met behulp van de stethoscoop en behandelen via lichte drukken.

Psychomotoriek bij kinderen

Psychomotoriek is een behandelingsvorm waarbij we de ontwikkeling van de basisvaardigheden van het kind centraal ondersteunen.

Onder basisvaardigheden wordt verstaan:

 • Grove motoriek (evenwicht, balvaardigheid, oog-handcoördinatie, oog-voetcoördinatie…)
 • Fijne motoriek (knippen, knutselen, handvaardigheid,…)
 • Schrijfmotoriek
 • Ruimtelijke oriëntatie/inzicht (nodig om te kunnen rekenen/lezen)
 • Visuomotoriek (omzetten visuele waarneming in een motorische handeling)
 • Lichaamsbesef
 • Concentratie en werkhouding

Vanuit de therapie willen wij samen met het kind en de ouders kijken waar het eventueel fout loopt. Welke vaardigheden heeft het kind thuis en op school nodig om goed te kunnen functioneren? Hoe kunnen wij dit verbeteren en zijn er eventueel hulpmiddelen nodig? Op basis van de hulpvraag van het kind en de ouders wordt een psychomotorisch onderzoek afgenomen. Dit onderzoek bestaat uit gestandaardiseerde tests waarna een therapieplan kan opgesteld worden.

Andere
 • Stabilisatietraining via allerhande trainingsvormen (oa. TRX)
 • bekken instabiliteit
 • vestibulaire revalidatie
 • Myofasciale triggerpunt therapie

Ons Kine Team?

Henk Deconinck

Henk Deconinck

Evelien Martens

Evelien Martens

Lynn Van Haverbeke

Lynn Van Haverbeke

Nielt Jacxsens

Nielt Jacxsens

Praktische info

Afpraak maken

Onze consultaties gebeuren uitsluitend na afspraak. Dit kan bij voorkeur online of telefonisch (0476 22 19 48).
Wij vragen u om de gemaakte afspraken te respecteren.
Wanneer uw afspraak niet kan doorgaan, gelieve ons dan minimum 24 uur op voorhand hiervan te verwittigen. Zo niet, wordt uw gereserveerde tijd aangerekend, dit evenwel zonder tussenkomst van uw mutualiteit.

Betaling

Na betaling van het ereloon, ontvangt u van ons een getuigschrift voor verstrekte hulp. Hiermee kan u via uw mutualiteit een gedeeltelijke terugbetaling verkrijgen.

Onze honoraria zijn in elke consultatieruimte raadpleegbaar.

U kan  cash of via Bancontact betalen  (geen overschrijving).

Nuttige tips

 • Wij houden enkel consultaties in onze praktijk.
 • Wanneer u een oefenprogramma volgt, is losse kledij aan te raden. Gelieve ook een handdoek mee te brengen.
 • Gelieve bij uw eerste consultatie het voorschrift van de arts, uw identiteitskaart en een vignet van uw mutualiteit mee te brengen.
 • Ook wij vinden uw lichaamshygiëne belangrijk!

+32 (0)476 22 19 48

U kan ons telefonisch bereiken
van 09h00-12h00 en van 13h30-20h00

Contacteer ons

Privacy*

2 + 2 =

* Lees hier ons privacy beleid.

De Praktijk

Leenstraat 2
8301 Knokke-Heist

 

CONSULTEER ONZE AGENDA

MAAK EEN AFSPRAAK