Podologie

Bij podoloog Jeroen Cruyt en Ode Donck kan men terecht voor het behandelen van klachten ter hoogte van voet, knie, heup of rug die hun oorsprong vinden ter hoogte van de voet. Zowel voor niet-sporters als voor sporters, kinderen, volwassenen en ouderen. Er zijn bovendien ook talrijke indicaties waarbij een podologische behandeling en/of advies een mooie aanvulling kan betekenen bij het herstel na een blessure. Tevens kunnen recidieven van het letsel voorkomen worden (preventie).

Wat doen we?

Podologisch Onderzoek

Na het vraaggesprek met een uitgebreide schoeninspectie, wordt overgegaan tot het algemeen en klantgericht onderzoek.
De beweeglijkheid van de verschillende gewrichten in de voet, knie, heup en rug wordt opgemeten. Ook de spierkracht en spierlengte van het onderste lidmaat worden uitvoerig getest.

Vervolgens wordt een plantaire drukmeting uitgevoerd. Door gebruik van een drukgevoelige plaat (RS-SCAN) worden drukpunten ter hoogte van de voetzool opgespoord. Dit zowel statisch als dynamisch. Ook het afrolpatroon van de voet wordt op deze manier geanalyseerd, in combinatie met een ganganalyse.

Functionele afwijkingen worden opgespoord tijdens een dynamische analyse op de loopband of op de begane grond, door gebruik te maken van een videoanalyse. Bij sporters volgt er naast een ganganalyse ook een loopanalyse.

Functionele zolen

Afhankelijk van de aard van de klacht, beroep, sport, etc. wordt gekozen voor een CAD-CAM vervaardigde zool of voor een 3D geprinte zool. Een volledig op maat gemaakte functionele zool pakt de oorzaak van de klacht aan door de afrol van de voet bij te sturen waar het nodig is. Deze sturing kan zich situeren t.h.v. de achter-, midden- en/of voorvoet.

Hier spreken we dus van een corrigerende/functionele zool die de dysfunctie in uw voet tracht te normaliseren. Dit in tegenstelling tot de klassieke orthopedische zolen (waarbij vaak een voetafdruk in een mousse gemaakt wordt) die de voet eerder gewoon ondersteunen en dus niet corrigeren. Deze orthopedische zolen worden ook wel prefabs genoemd.

Podologie garandeert volledig maatwerk. Wij werken niet met prefabs! De ene persoon zijn voeten zijn de andere niet, éen persoon heeft vaak al 2 totaal verschillende voeten.

Sport specifiek

Met sportpodologie als specialiteit, zijn sporters hier zeker aan het juiste adres.

Lopers kunnen best eerst een loopanalyse laten uitvoeren alvorens zomaar nieuwe loopschoenen aan te schaffen. Na een uitgebreid onderzoek (zowel statisch als dynamisch) krijgt u een uitgebreid verslag met het advies welke loopschoen u nodig heeft. Ook uw looptechniek wordt besproken en zo nodig bijgestuurd.
Indien nodig, worden functionele zolen op maat gemaakt.

Ook fietsers kunnen terecht voor een ultra lichte en dunne op maat gemaakte zool voor o.a. een efficiëntere energieoverdracht, beter comfort. Ook kunnen hiermee fysieke ongemakken verholpen worden, zoals bijvoorbeeld slaperige, tintelende voeten. Vaak kunnen hiermee ook knieklachten aangepakt worden.

Voor meer info kunt u terecht op http://phits.be/

We besteden ook extra aandacht aan de plaatsing van de schoenplaatjes.

Podologische voetbehandeling
 • Een podologische voetbehandeling richt zich niet enkel op de esthetische huid- en nagelzorg maar behandelt ook de oorzaak van onderliggende klachten. Er wordt aandacht besteed aan systeemziekten zoals Diabetes Mellitus (Type I of II) en Reuma, alsook aan vaatlijden.

  Klachten waarbij een podologische voetbehandeling een mogelijke oplossing kan bieden:

  • Clavus (eksteroog)
  • Overmatige eelt
  • Ingegroeide nagel
  • Schimmelnagel
  • Traumanagels door sport
  • Silicone orthesen voor scheefstand of kromming van de tenen
  • Screening van risicopatiënten (Diabetes/ Reuma)
 • Naast een klachtgerichte voetbehandeling kan je bij ons ook terecht voor een algemene voetbehandeling om de nagels en de huid te verzorgen.

 

Silicone orthesen

Deze soepele op maat gemaakte silicone hulpstukken kunnen tussen de tenen geplaatst worden. Ze hebben als doel het beschermen of corrigeren van een abnormale scheefstand of kromming van de tenen. Ook beschermt dit de huid tegen wrijving.

Advies bij de juiste schoenkeuze

Een functionele zool kan alleen maar ten volle werken in de JUISTE schoen. Dit is afhankelijk van de sport, activiteit, beroep, etc. Daarom wordt er ook steeds aangepast advies meegegeven.

Advies bij de juiste schoenkeuze

Een functionele zool kan alleen maar ten volle werken in de JUISTE schoen. Dit is afhankelijk van de sport, activiteit, beroep, etc. Daarom wordt er ook steeds aangepast advies meegegeven.

Doorverwijzing

Door onze samenwerking met de kinesitherapeuten en functional trainer binnen De Praktijk kunnen we ook vrij snel aangepaste oefenprogramma’s opstellen. We werken dan voornamelijk naar opbouw van stabiliteit van de voet-knie-heup. Ook Core Stability speelt hier een belangrijke rol.

Indien nodig verwijzen we uiteraard door naar een geneesheer-specialist.

Onze Podologen

Jeroen Cruyt

Jeroen Cruyt

 

Jeroen Cruyt is Master in de bewegingswetenschappen en Bachelor in de podologie.

Verder behaalde hij ook het diploma als trainer A wielrennen en trainer B triatlon.  

Ode Donck

Ode Donck

Ode Donck is Master in de Bewegingswetenschappen en Bachelor in de Podologie.

Verder behaalde zij ook het diploma als Trainer A Fitness.

Praktische info

Afpraak maken

Onze consultaties gebeuren uitsluitend na afspraak. Dit kan via ons contactformulier of telefonisch.
Jeroen: 0471 18 88 43 
Ode: 0468 11 88 85

Wij vragen u om de gemaakte afspraken te respecteren.

Wanneer uw afspraak niet kan doorgaan, gelieve ons dan minimum 24 uur op voorhand hiervan te verwittigen.

Betaling

U kan contant of via overschrijving betalen.

Helaas voorziet de ziekteverzekering geen terugbetaling voor onze podologische zolen. Sommige mutualiteiten voorzien een tussenkomst. Neem hiervoor best contact op met uw mutualiteit.

Terugbetaling

Sommige mutualiteiten zorgen voor een gedeeltelijke terugbetaling van een podologische voetbehandeling. Dit voor 65+ of diabetes patiënten. Neem hiervoor contact op met uw mutualiteit.

Nuttige tips

 • Voor een podologisch onderzoek i.f.v. steunzolen kan u bij Jeroen terecht, voor een voetbehandeling kan u bij Ode terecht.
 • Losse, comfortabele kledij is aan te raden tijdens de consultatie ifv van de ganganalyse.
 • Gelieve een aantal verschillende schoenen en uw sportschoenen mee te brengen. Deze geven ons al heel wat informatie over uw voet.
 • Medische beeldvorming (bv. Beenlengteverschil) indien van toepassing meebrengen tijdens uw consultatie.
 • Ook wij vinden uw lichaamshygiëne belangrijk!

JEROEN

+32 (0)471 18 88 43

Contacteer Jeroen

Privacy*

10 + 13 =

* Lees hier ons privacy beleid.

ODE

+32 (0)468 11 88 85

Contacteer Ode

Privacy*

5 + 13 =

* Lees hier ons privacy beleid.

De Praktijk

Leenstraat 2
8301 Knokke-Heist